Wegańska grochówka, czyli pikantna zupa-krem z soczewicy z nutką curry

Uwielbiam zupy, ale zazwyczaj jem je jesienią i zimą. No ale, że pogoda przypomina bardziej zaawansowaną jesień niż końcówkę lata, to zupa będzie jak znalazł! Wróciłam z wakacji spłukana i z utęsknieniem czekam na moje ulubione comiesięczne święto: Matki Boskiej Pieniężnej. W związku z tym sprawdzam szafki w poszukiwaniu zapasów i wzbijam się na wyżyny kreatywności chcąc ugotować coś z niczego. I tak oto powstała zupa, która mnie zachwyciła, a przy tym nie nadszarpnęła już i tak nadszarpniętego budżetu 😉

IMG_20160823_185157

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 0,5 kg ziemniaków (ok. 6 sztuk średniej wielkości)
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego i 3 liście laurowe
  • przyprawy: curry, sól, majeranek, pieprz ziołowy

 

  1. Włoszczyznę myjemy i obieramy, marchewkę kroimy w talarki. Wrzucamy do garnka razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, zalewamy wodą. Ilość wody zależy od garnka, chodzi o to, żeby wody nie było więcej niż maksymalnie 1 cm nad warzywami. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut.
  2. Następnie do rondelka lub na patelnię wylewamy olej i podsmażamy ząbki czosnku przekrojone na pół. Gdy czosnek się zarumieni, wlewamy go z olejem do wywaru i gotujemy przez kolejne 15 minut.
  3. W międzyczasie płuczemy soczewicę, a ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę.
  4. Gdy wywar warzywny jest już gotowy (po 45 minutach), wyciągamy wszystko poza marchewką i czosnkiem. Wrzucamy ziemniaki i soczewicę, gotujemy kolejne 30 minut.
  5. Doprawiamy. Ja lubię pikantne potrawy i taka jest też moja zupa, ale sugeruję, żeby zawsze kierować się własnymi preferencjami smakowymi. Gotujemy kolejne 15 minut, żeby wszystkie smaki się połączyły.
  6. Blendujemy, w końcu to zupa-krem 😉
  7. Podajemy z grzankami i świeżą natką pietruszki.

 

Zupa jest trochę czasochłonna, ale absolutnie pyszna!!! *

SMACZNEGO! 🙂

*jest tak pyszna, że zjadłam dzisiaj 3 talerze… 

Reklamy

3 thoughts on “Wegańska grochówka, czyli pikantna zupa-krem z soczewicy z nutką curry

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s