Pulpety jaglane, które posmakują nawet największym mięsożercom

W związku z tym, że wielu mięsożerców uważa, że jedzenie wegetariańskie jest nudne i niesmaczne, a głównym pożywieniem wegetarian jest trawa, to komentarze moich mięsożernych znajomych na przygotowane przeze mnie potrawy, że coś smakuje, pachnie i wygląda jak mięso, traktuję jak największy komplement.

Dzisiaj pochwalę się przepisem na przepyszne pulpeciki jaglane w sosie pomidorowym, zapiekane z mozzarellą, które przynajmniej na pierwszy rzut oka czy pierwszy zapach zmylą nawet największego miłośnika mięsa 😉

13224056_1105344816194636_326257613_o

 

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1 duża marchewka starta na drobnych oczkach
  • pęczek natki pietruszki drobno poszatkowany
  • 1 mała cebula drobno pokrojona i zeszklona na patelni
  • szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • sól, pieprz, majeranek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kulka mozzarelli albo paczka małych kulek
  • sos pomidorowy -> przepis tutaj

 

  1. Kaszę jaglaną gotujemy i gdy ostygnie mieszamy z marchewką, natką pietruszki, cebulą i olejem.
  2. Doprawiamy, dodajemy stopniowo płatki owsiane i mieszamy. Zwróćcie uwagę na konsystencję. Jeśli jest za sucha, to dodajemy odrobinę oleju, jeśli za rzadka, dosypujemy płatków.
  3. Zwilżamy dłonie (warto przygotować sobie miseczkę z wodą) i formujemy pulpety.
  4. Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu pomidorowego i wykładamy pulpety zachowując odstępy między nimi. Na pulpety wylewamy sos i wkładamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celcjusza na 30 minut.
  5. Po pół godziny kładziemy na wierzch mozzarellę i zapiekamy kolejne 10 minut.

 

13214689_1105344776194640_1541303857_o

Całość posypałam jeszcze natką pietruszki i podałam z mixem sałat polanych prostym sosem winegret. Nic więcej nie trzeba!

Pulpetów wyszło mi chyba 20, więc wzięłam 2 porcje do pracy dla siebie i mojej siostry. Kolega Francuz wyczuł zapach gdy mikrofalówka odgrzała mój lunch i powiedział ,,mmm, ça sent bon!”. Koleżanki także uznały, że pięknie pachnie, a pulpety wyglądają jak mięsne, dlatego podzieliłyśmy się naszym obiadem z całym zespołem. Myślę, że smakowało, bo wszyscy  poprosili mnie potem o przepis  😉

Czas wykonania: 1h + zapiekanie 40 minut

SMACZNEGO!

 

 

 

Reklamy

2 thoughts on “Pulpety jaglane, które posmakują nawet największym mięsożercom

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s