Faszerowany bakłażan

Najczęściej gdy odwiedzam moją mamę, wychodzę od niej obładowana jak ze spożywczaka. Zostaję obdarowana przeróżnymi składnikami, jak na przykład bakłażanem ostatnio. Przyznam, że nie przygotowywałam wcześniej oberżyny i nie wiedziałam za bardzo jak się za nią zabrać. Trochę poczytałam, przejrzałam zawartość lodówki i wymyśliłam, że bakłażana nafaszeruję. Oto co z tego wyszło:

12310037_1006639532731832_495702464165790053_o

Składniki na 2 porcje:

  • 1 bakłażan
  • 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g)
  • 2 pieczarki
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 2 plasterki żółtego sera
  • 1 pomidor
  • 2 garście rukoli
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek

 

  1. Bakłażana kroimy wzdłuż na pół i pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 200 stopni miąższem do góry. Możemy go położyć na papierze  do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Po upieczeniu, gdy bakłażan ostygnie, wydrążamy środek (ale nie wyrzucamy go!)
  2. Gotujemy kaszę jaglaną. Na patelni podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Do pieczarek dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, poszatkowaną natkę pietruszki i pokrojony miąższ bakłażana. Farsz mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez kilka minut, żeby smaki się połączyły.
  3. Pomidora należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Następnie kładziemy tak przygotowanego pomidora na dnie wydrążonego bakłażana i przykrywamy farszem. Na samą górę kładziemy po plasterku żółtego sera i zapiekamy 10-15 minut w temperaturze 150 stopni, aż ser się roztopi.
  4. Podajemy od razu na liściach rukoli. Smacznego! 🙂

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s