Rozgrzewająca kasza jaglana a’la chili con carne

Na dworze robi się coraz chłodniej, wracamy do domu zziębnięci i jesteśmy bardziej podatni na infekcje. Moja propozycja na kaszę jaglaną a’la chili con carne jest nie tylko pyszna i rozgrzewająca, składniki w niej zawarte mają także właściwości podnoszące odporność organizmu.

IMG_20151006_155435

Składniki:

  • 1 torebka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
  • natka pietruszki
  • przyprawy: słodka i ostra papryka, majeranek, mielony kminek, sól i pieprz
  1. Na oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dodajemy odsączoną fasolę i obficie posypujemy majerankiem. Przesmażamy i dodajemy pomidory z puszki i koncentrat.
  3. Dodajemy kaszę jaglaną i dokładnie mieszamy.
  4. Ugotowane ziemniaki kroimy na cząstki lub grube plastry i wrzucamy do kaszy z pomidorami i fasolą.
  5. Doprawiamy wedle uznania (każdy lubi inny stopień ostrości, ale danie powinno być dość pikantne) i dusimy na małym ogniu przez ok. 30 minut, aby smaki się połączyły, pamiętając aby często mieszać, żeby chili nam się nie przypaliło!
  6. Przed podaniem posypujemy solidną porcją świeżo poszatkowanej natki pietruszki. Smacznego!

IMG_20151006_155448

A teraz krótko o zdrowotnych właściwościach tej potrawy:

  • kasza jaglana – odkwasza organizm, posiada właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, więc pomoże poskromić katar
  • cebula i czosnek – działają antybakteryjnie
  • natka pietruszki – jest niezwykle bogata w  witaminę C, która wzmacnia naczynia krwionośne i jest niezbędna, aby podnieść odporność. Pomoże nam także zwalczyć kaszel.
  • ostra papryka – zawarta w niej kapsaicyna, która nadaje piekący smak, działa rozgrzewająco i przeciwbólowo, wspomaga oczyszczanie dróg oddechowych łagodząc tym samym objawy przeziębienia.
  • kminek i majeranek – wspomagają trawienie np. fasoli

Jest to danie jednogarnkowe, czas przygotowania wynosi ok.45 minut, a koszt jednej porcji nie przekracza 5 zł, więc gorrrrrąco Wam polecam! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s