Barszcz nietypowy, ale jaki pyszny!

Barszcz kojarzy się zazwyczaj jako krwistoczerwona i przejrzysta zupa podawana z pasztecikiem lub krokietem. Ale jest też barszcz wigilijny o grzybowym aromacie, botwinka, chłodnik litewski i barszcz ukraiński. Mój dzisiejszy przepis jest zbliżony do tego ostatniego. Bardzo treściwy, rozgrzewający, aromatyczny, a przy tym wegetariański i niskokaloryczny.     O tym, że jest też przepyszny pewnie dodawać nie muszę? 😉

Gdy zabieram się za gotowanie zupy, to robię od razu wielki garnek. I albo jem ją później kilka dni z kolei, albo wekuję. Podam Wam więc składniki na cały gar:

  • 1 pietruszka
  • 3 marchewki
  • 4 buraki
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 2 puszki białej fasoli konserwowej
  • 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
  • ocet winny lub sok z cytryny
  • szklanka jogurtu greckiego
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, majeranek, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy, ostra papryka, opcjonalnie koperek
  • 2 łyżki oleju
  1. Do garnka wkładamy obrane i przekrojone na pół marechewki, pietruszkę, cebulę, czosnek i starte na dużych oczkach buraki. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, zalewamy wodą, żeby tylko zakrywała warzywa. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ocet winny lub sok z cytryny i skręcamy ogień pod garnkiem. Dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 45 minut.
  2. Ziemniaki gotujemy osobno w łupinach, po ostygnięciu obieramy, kroimy na talarki.
  3. Po 45 minutach wyciągamy z zupy marchewki, pietruszkę, cebulę, czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Dodajemy ziemniaki, fasolkę, koncentrat pomidorowy i olej. Gotujemy jeszcze 15 minut.
  4. Dodajemy jogurt grecki i doprawiamy do smaku. I smacznego!

CAM00642

Zupa może i jest dość czasochłonna, ale dlatego właśnie robię od razu jej większą ilość. Jest poza tym pyszna i bardzo sycąca. Polecam! 🙂

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s